Ændrede talevilkår – bedre interviews - Grønholt-Pedersen, Jacob (MedieKultur: Journal of media and communication research, 2008)
Artiklen er en historisk sammenlignende analyse af ændringer i politikeres talevilkår i medieinterviews fra Anker Jørgensens statsministertid til Poul Nyrup Rasmussens. I dette tidsrum har danske medie- brugere været vidne til, at forholdet mellem journalist og politiker har ændret sig. Ændringen har med- ført et paradoks, som hverken politikere, journalister eller mediebrugere kan ignorere: På den ene side har vi billedet af moderne politik, styret af kyniske kommunikationseksperter. På den anden side har vi billedet af, at det er medierne, der har overtaget magten, idet journalisten i stigende grad indgår som en ligeværdig samtalepartner i interviews og kan fremsætte synspunkter og argumentere imod politikeren. Denne analyse afliver myten om den aggressive og sensationssøgende journalist og påviser, at ændringen i politikernes talevilkår faktisk har betydet bedre svar og mere interessante interviews for seeren.