Genrer, læsere og kvalitet. Om tekst- og smagshierarkier - Gripsrud, Jostein (MedieKultur: Journal of media and communication research, 1990)
Efter at skellet mellem finkultur og populærkultur er blevet stadig mere udvisket i de mange år, er det samtidig blevet sværere at fælde viden- skabeligt begrundede domme om, hvad der er skidt og kanel på medie- området. Men behovet for at kunne udtlae sig om kvalitet i medierne er der selvfølgelig stadig, specielt inden for de elektroniske medier, hvor de fleste måske ikke har det så svært med personlige kvalitetsdomme, når det kommer til stykket... Jostein Gripsruds bud på et nyt kvalitetsbegreb tager udgangspunkt i de genrekategorier, som medieprodukterne kan grupperes i. Dermed forsøger han at fastholde kvalitet som noget, der høre "teksten" til, og placerer sig dermed i opposition til receptionsbaserede kvalitetskriterier. Artiklen her er en bearbejdet udgave af et oplæg ved Den IX Nordiske Konference for Massekommunikationsforskning, Borgholm, Sverige, august 1989. Det er bearbejdet og oversat fra engelsk af Kim Schrøder.