Indramning, intertekst og TV-fiktion - Grodal, Torben Kragh (MedieKultur: Journal of media and communication research, 1990)
Torben Grodals artikel tager fat på genrer udfra en kognitions- psykologiske teori, der beskriver genrer som særlige måder at bear- bejde vores bevidstheds- og følelsesliv på. De er så at sige en slags psyko-modeller, hvor vi kan afprøve vores forskellige behov for handling, tænkning, følelser - men som hypoteser adskilt fra handlingsverdenen ved ramme. Men hans artikel tager samtidig især fat på de former indenfor både finkulturen og populærkulturen, der i hele det 20. århundrede og nu også i den mere populæ- re, amerikanske TV-fiktion, forsøger at lave modeller, der dels blander genrer, dels bryder med de realistiske konventioner. Hovedeksemplet er serien "Moonlighting" (på dansk "De heldige helte"), der rummer et skart metafiktivt spil med genrerne og med tilskueren. Pointen i artiklen er, at dette ikke bare kan bruges til at skabe distance, men også til at tillade identifikationer med el- lers "umoderne" fiktionsmodeller og oplevelsesbehov.