Det gamle guld og det ny glimmer. Internationalisering af dansk nationalfølelse. En replik til Gunhild Agger - Schou, Søren (MedieKultur: Journal of media and communication research, 1990)
Denne artikel er en replik til Gunhild Aggers "Gensyn med Guldalderen" og bør læses i forlængelse heraf. Søren Schou gendriver ikke Gunhild Aggers synspunkt, at fortidsskildring- erne i dansk populærkultur stadig bærer præg af guldalderkonstruktionen, men han påpeger, at den internationale påvirkning og især amerikanise- ringen, udgør et nødvendigt supplement for en dansk historieforståelse. Gennem en række eksempler fra dansk populærkultur og dansk film viser han, hvordan det æstetiske formsprog og langt hen tillige de bærende temaer, er i overensstemmelse med tendenserne på det internationale marked. I sidste del af artiklen præsenterer Søren Schou den engelske massekom- munikationsforsker Duncan Websters bog "Looka Yonder!", om det imagi- nære Amerikabillede i amerikansk populærkultur og relaterer hans problem- stilling til den danske diskussion om nationale og internationale forbilleder.