Tekst og kontekst i etnografiske film. Eller - "To whom it may concern" - Crawford, Peter Ian (MedieKultur: Journal of media and communication research, 1993)
Mens medieforskere i stigende grad anvender etnografisk inspireret teori og metodologi, vender fagantropologer sig med interesse mod den sålaldte "visuelle antropologi". Peter Ian Crawford analyserer i artiklen udviklingen af dette begreb og diskuterer to af dets hoved- former. Crawford fremhæver, at den visuelle antropologi tidligt har medtænkt publikum i sin formidlingslogik, og han mener, at dette forhold giver visuel antropologi en central placering idag, hvor den trykte antropologi står i en repræsentationskrise, der tvinger for- skerne til at revurdere begreber om objektivitet og henvendelses- former. Herudfra bestemmer og beskriver forfatteren to modaliteter i visuel antropologi, nemlig hvad han kalder den "utvetydige" form, som navnlig kendetegenr f.eks. biograf- og museumsfilm beregnet for et mere specialiseret publikum. Medieforskere vil her finde para- leller til Ecos´ og Barthes´ tekstteorier. Crawford noterer afslutnings- vis, at det hidtil er forblevet ved den gensidige inspiration mellem antrooploger og medieforskere og opfordrer til mere konkrete pub- likumsundersøgelser inden for antropologien.