Informationskampagner - Poulsen, Jørgen (MedieKultur: Journal of media and communication research, 1996)
Det er en udbredt opfattelse, at informationskampagner kan betale sig: At de har en effekt. Synspunktet bygger formentlig på den snus- fornuftige holdning, at ellers brugte man næppe så mange ressourcer på sagen. Det er imidlertid en kendsgerning, at kampagner meget sjældent evalueres og at medieforskningen stort set ikke har metoder til at måle deres effekt. Modsat reklamekampagner hvor den adfærds- påvirkning, der skal måles, er forholdsvis simpel at konstatere, så har informationskampagner langt mere komplicerede formål: At ændre hold- ninger og vaner på områder hvor de måske knap nok registreres af den enkelte. Eller vaner, der kun ændres efter lang tids påvirkning således, at det nærmest er omsonst at afgøre præcis hvilken påvirkning, der f.eks. fik rugeren til at lægge tobakken. Planlægnings- og evaluerings- metoderne til at optimere effekten af en kampagne har derfor ikke en fast formel, men må tilpasses kampagnens særlige vilkår. Artiklen frem- lægger en checkliste med erfaringer og teorier, der med fordel kan ind- drages, både ved planlægning, analyse og evaluering af primært ikke- kommercielle kampagner. Artiklen er forsynet med en fyldig bibliografi.