Anti-essentialisme og receptionsforskning. Et forsvar for teksten - Fetveit, Arild (MedieKultur: Journal of media and communication research, 1996)
Hvad var årsagen til, at receptionsforskningen i 1980´erne kunne opnå en så omfattende popularitet inden for medieforskningen? Arild Fetveit argumenterer i artiklen for, at receptionsforskningens succes bunder i, at den var i stand til at indkorporere tidens stærke anti-essentialistiske strømninger inden for human- og samfundsvidenskaberne. Han argu- menterer endvidere for, at et opgør med de relativistiske tendenser på feltet kræver en nærmere drøftelse af de teoretiske problemer som anti-essentialismen har bragt med sig. Han påbegynder hermed et teore- tisk opgør med hvad han ser som overvurderingen af læserens frihed og undermineringen af tekstbegrebet. Artiklen trækker på teoretikere som Kant, Heidegger, Gadamer, Rorty, Eco og Fosh, og diskuterer de positi- oner inden for medieforskningen, som er belvet fremført af Morley, Fiske, Bruhn Jensen og Schrøder. Ved at gå Fish og Rorty på klingen når Arild Fetveit frem til den overraskende pointe, at de anti-essentialistiske, kon- struktivistiske positioner i virkeligheden er facade for en mere metafysisk tekstopfattelse.