Massekommunikation og parasocial interaktion: Et indlæg om intimitet på afstand - Horton, Donald; Wohl, R. Richard (MedieKultur: Journal of media and communication research, 1997)
Denne artikel af Donald Horton og Richard Wohl blev først offentliggjort i 1956 i det amerikanske tidsskrift Journal of Psychiatry: Den var en af de tidligste undersøgelser af, hvordan medierne of mediernes personlig- heder/ optrædende skaber illusionen om et personligt forhold mellem optrædende og seer. Forfatterne kalder dette en parasocial relation ", fordi det er baseret på en underforstået overenskomst mellem den op- trædende og seeren om, at de vil lade som om forholdet ikke bliver for- midlet - at begge parter vil lade som om dette er et personligt møde, ansigt til ansigt. Mange fjernsyns- og radioprogrammer benytter den "parasociale" teknik, hvor journalisten-analytikeren-kommentatoren taler direkte til 3n, indvier 3n i følelser, vitser og personlige referencer. Fører radio disc jockeyen en samtale med dig når du kører bil? Tænk på hvor mange af disse stedfortrædende personlige relationer vi har til de optrædende i medierne. Artiklen er oversat af Gunhild Wernblad.