Det virtuelle fællesskab - om en nyhedsgruppe på Internet - Gotved, Stine (MedieKultur: Journal of media and communication research, 1997)
Kan basale menneskelige behov for sociale fællesskaber overleve maskinens - computerens - transformation af de sociale vilkår? Hvad sker der når vi alle får computere, og en stadig større del af vor sociale interaktion foregår over skærmen på skrivebordet? Kan der i virtuelle fællesskaber skabes reelle fællesskaber? Ifølge Stine Gotved, som i sit ph.d. projekt arbejder med at analysere computermedierede fælles- skaber, er der ingen modsætning mellem computermediering og følel- sesmæssigt engagement. I denne artikel, hvor hendes analyse af ny- hedsgruppen rec.arts.books.tolkien præsenteres, udforsker hun det virtuelle fællesskabs faktiske udtryksformer og argumenterer for, at det interaktive miljø i "cyber space" giver nogle særlige betingelser for opkomsten og bevarelsen af virtuelle fællesskaber, som dækker nogle af menneskets basale behov og værdier. De klassiske krav til fælles- skab - samtidighed i lokalitet og fysisk nærvær - er ikke nødvendige.