Genrer og medier - et kort overblik - Palmer, Jerry (MedieKultur: Journal of media and communication research, 1990)
Det er vanskeligt at finde korte oversigter på dansk over fænomenet "genrer og medier". Selv i det nye opslagsværk MEDIEHÅNDBOGEN (Gyldendal 1990) leder man forgæves efter en selvstændig artikel om genre, og henvises blot artikler om "blandingsgenrer", "film" og "journa-listiske fortællerformer". Både for at dække dette hul i medie-faglittera-turen og for at forsyne de mere specifikke artikler om genreproblem-stillinger i dette nummer med et indledende rids bringer vi her Jerry Palmers lille artikel, der dels anskuer genre i et kort historisk perspek-tiv (tilbage til Platon og Aristoteles), dels opridser nogle positioner i den nyere debat.Palmer diskuterer bl.a., om det er muligt entydigt at kategorisere en tekst som tilhørende én bestemt genre, og om genretilhørsforhold skyldes iboende træk ved teksten selv, eller er afledt af kommunikationsproces-sen i dens helhed, specielt på modtagersiden? Artiklen, der blev præsen-teret ved IAMCRs konference i Bled (1990) er oversat og bearbejdet af Henning Silverbrandt.