Det gode, det dårlige og det ligegyldige - Hvordan man beskytter populærkulturen mod populisterne - Frith, Simon (MedieKultur: Journal of media and communication research, 1992)
I de senere år har man ofte diskuteret spørgsmålet om højkultur over for lavkultur, eller finkultur over for populærkultur. Et ofte frem-ført synspunkt har været, at skellet mellem dem er under nedbryd-ning i det postmoderne samfund (se Ib Bondebjergs artikel i Medie-Kultur nr.9). En anden vinkel har været spørgsmålet om kvalitet: Er det ikke mere muligt at skelne mellem godt og skidt, er alt blevet lige-gyldigt i den pluralistiske kultur? (Se artiklerne af Kim Schrøder i MedieKultur nr.7, og Jostein Gripsruds i nr 14.) Den britiske rocksociolog Simon Frith argumenterer imod den opfat-telse at skellet mellem fin- og populærkultur er identisk med skellet mellem borgerskabets "gode smag" over for arbejderklassens "dårlige". Han plæderer i stedet for, at alle former for kulturpraksis har deres "høje" og "lave" varianter, på tværs af traditionelle klas-seskel. Inden for eksempelvis både rockmusik og klassisk musik, film og varieté, må man således ifølge Frith - imod den populistiske værdinivellering - skelne mellem et mindre "feinschmeckende "kult-publikum" og en større skare af mere ligegyldige "forbrugere". Artiklen er oversat fra engelsk af Kim Schrøder.