Kommunikation og udvikling - Paludan, Kristian (MedieKultur: Journal of media and communication research, 1994)
Hvilken rolle spiller kommunikation for udvikling? Holdningerne til dette spørgsmål har ændret sig de sidste tyve år. Kristian Paludan beskriver den udvikling, der er sket i forholdet mellem de private hjælpeorganisa-tioner i Nord og bistandsmodtagerne i Syd, specielt hvad angår kommu-nikation. Hvor kommunikation før blev opfattet som et værktøj og man lagde størst vægt på hardware, opfattes kommunikation som en del af udvikling, som en proces, hvor deltagerne opnår selvværd og bevidst-hed. De alternative videoproducenter spiller en vigtig rolle f.eks. i Latin-amerika og der er sket en tilnærmelse mellem dem og udviklingsorga-nisationerne de sidste år. Begge parter står i et dilemma overfor TV - de vil gerne kommunikere til et massepublikum, man oplever, at deres budskaber forvrænges af TV. Til slut i artiklen giver Paludan nogle bud på det fremtidige samarbejde mellem Syd og Nord på kommunikations-området. Artiklen er det oplæg Paludan holdt på Folkekirkens Nød-hjælps Konference om TV og Video og Latinamerika, november 1992.