Kulturel afhængighed: tre dimensioner - Fox, Elizabeth (MedieKultur: Journal of media and communication research, 1994)
Begrebet kulturel afhængighed har altid spillet en stor rolle i den latin-amerikanske mediedebat og -politik. Elisabeth Fox diskuterer begre-bet både fra den praktiske side, mediepolitikken, og fra den teoretiske, udvikling af nye begreber om sammenhængen mellem kultur og øko-nomi. Hun viser, hvordan mediepolitikken på det latinamerikanske kontinent har udviklet sig gennem de sidste 30 år: De socialistiske regeringers forsøg i 60´erne og 70´erne på at beskytte den nationale kulturelle identitet gennem statsstyring af medierne. Militærregimernes brug af TV til propagandaformål. 80´ernes ekspansion i den privateje-de latinamerikanske medieindustri med stor eksport af telenovelaer og endelig 90´ernes privatiseringsbølge. Til slut i artiklen beskrives nogle af de nye teorier og begreber om kulturel afhængighed, der er udviklet i Latinamerika de sidste år. Artiklen er en redigeret udgave af et paper præsenteret på IAMCRs konference i Guarujá, Brasilien, august 1992 og udgivet i tidsskriftet Chasqui i 1993 i en redigeret udgave.