Modernitet og massemedier - med udgangspunkt i Anthony Giddens´ sociologi - Nielsen, Henrik Kaare (MedieKultur: Journal of media and communication research, 1994)
Et vigtigt bidrag til nyere sociologisk teori kommer fra englænderenAnthony Giddens. Centralt i Giddens´ sociologi er en ændret opfattelseaf forholdet mellem aktør og struktur. Dette åbner mulighed for en nyforståelse af forholdet mellem medieinstitutioner og aktører, hvor manundgår totaliserende og funktionalistiske antagelser. Giddens' udkast til en modernitetsteori tildeler endvidere medierne en nøglerolle. Både trykte og elektroniske medier har været centrale for den løsrivelse af social interaktion fra konkret tid og sted, der kendetegner højmoderni-teten. Når stadig flere livsområder underkastes institutionelle, abstrakte styringsmekanismer, hvilket indebærer uoverskuelighed og nye risici, får medierne en stadig vigtigere rolle som tilvejebringere af tillid. I denne artikel præsenterer Henrik Kaare Nielsen vigtige elementer i Giddens´ sociologi og diskuterer dens relevans for medieforskningen.