Visuel "læsefærdighed": En teoretisk sammenfatning - Messaris, Paul (MedieKultur: Journal of media and communication research, 1995)
Kognitions- og neurovidenskaben har i de senere år givet inspiration til en fornyet interesse inden for film- og medieforskningen for menne-skets grundlæggende evne til at percipere og forstå visuel kommuni-kation. I denne artikel tager Paul Messaris udgangspunkt i kognitions-forskningen og de empiriske studier, der foreligger på området. Forfat-teren argumenterer på den baggrund mod den udbredte antagelse, at evnen til at forstå visuel kommunikation kræver kendskab til et sæt af figurative konventioner - et særligt "sprog", som skal tillæres. Tvært-imod synes evnen til at forstå visuel kommunikation at hænge sammen med generelle kognitive evner og erfaring fra den virkelige virkelighed. Oversættelse ved Gunhild Wernblad.