Sociologi og målgruppe. Nogle erfaringer med at operationalisere Bourdieu - Dahl, Henrik (MedieKultur: Journal of media and communication research, 1996)
Den franske sociolog Pierre Bourdieu har været em af mediefor-skernes største guruer siden midten af 1980´erne. Hans centrale begreber "habitus", "kapital", "smag" og "praksis" er belvet brugt og misbrugt af forskere og studerende, der havde brug for en ram-me, der kunne forklare sammenhængen mellem klasse, socialisia-tion og menneskers mangfoldige adfærd på det mediekulturelle om-råde. Bourdieus appel har bl. a. bestået i, at han konsekvent har bestræbt sig på ikke at falde i nogen af de traditionelle sociologiske grøfter: subjektivisme/objektivisme, determinisme/voluntarisme, osv. Samtidig er der inden for den kommercielle medieforskning opstået en voksende skepsis over for de klassiske demografiske faktorers forklaringskraft i forhold til f.eks. markedsføring. I stedet har man udviklet analysemodeller, der i første omgang udelukkende katego-riserer mennesker ud fra deres livsværdier (f.eks. den såkaldte RISC-model). Sociologen Henrik Dahl har i en årrække været fas-cineret af de slående ligheder mellem Bourdieus teorier og RISC-analysen. I denne artikel fremlægger han for første gang sit arbejde med at sammentænke disse tilgange teoretisk og empirisk. Efter enpræsentation af RISC-analysen gennemprøves den i forhold til Bour-dieus nøglebegreber. Desuden sætter artiklen med rammende ka-rakteristikker nutidigt dansk kød og blod på den Bourdieuske kultur-analyse, hvis anvendelse i en dansk sammenhæng hidtil har været begrænset af dens oprindelse i 1960´ernes Frankrig.