Etik og kommunikation - Geist, Uwe (MedieKultur: Journal of media and communication research, 1996)
"Det er ikke helt tilfældigt, at etik og PR ekspanderer voldsomt i 80´ernes Europa, og PR nærmer sig etikken. Begge dele er affødt af dybtgående forandringer i livsbetingelserne, som er beskrevet mange steder. Forurening, globalisering, polarisering mellem rig og fattig, genmanipulation og informationseksplosion er de gennemgå-ende motiver og et truende kaos det gennemgående tema". Det er på den baggrund, at Uwe Geist, der er ansat på Roskilde Universitets-centers Dansk/PR-uddannelse, i artiklen prøver at komme bag om et modeord, som i de senere år har hærget både samfundet i almindelig-hed og PR-branchen i særdeleshed. I artiklen sætter han først begre-bet "etik" op imod beslægtede begreber som "moral", "høflighed" og "ret". Dernæst diskuterer han etikkens nødvendighed, på den ene sideinden for Habermas´ teori om kommunikativ handlen og diskurs, livs-verden og systemverden, hvor etik ikke handler om faste normer for godt og ondt, men om gensidigheden som grundnorm; på den anden side inden for Luhmanns systemteori, hvor gensidighed ganske vist er funktions- og effektivitetsorienteret, men ikke kan undvære mekanis-men og ressourcen "tillid". Fordi artiklen omhyggeligt forklarer de cen-trale begreber, den diskuterer, kan den både fungere begrebsintrodu-cerende for læsere uden omfattende forudsætninger på feltet, og be-grebsafklarende for mere indviede læsere.