Europæisk Kultur - et fantasifoster? - Collins, Richard (MedieKultur: Journal of media and communication research, 1996)
I dette essay tager Richard Collins kritisk fat omkring en ef det europæ-iske samarbejdes nælder: kulturen. I de sidste 10-15 år har integrations-bestræbelserne i EU været præget af en nationalistisk forestilling om snæver sammenhæng mellem kultur og politik: For at skabe et politisk-økonomisk samarbejde i Europa må der derfor udvikles en fælles euro-pæisk kultur, siger fortalerne. Ikke mindst på baggrund af erfaringer med pan-europæiske medieprojekter påpeger Richard Collins, at europæernes kultur og mediebrug er mere forskellige end de integrationsivrige bryder sig om. I stedet peger han på en række andre teoretiske bidrag fra bl.a. Habermas og funktionalismen, der i stedet understreger, at europæisk samarbejde kan ske på tværs af kulturforskelle.