Telefonitis: unge danskeres brug af telefonen i IT-tidsalderen - Stald, Gitte B. (MedieKultur: Journal of media and communication research, 2000)
Den udbredte brug af mobiltelefoner har sat fornyet fokus på telefonens betydning i vores tid. Som følge af den informationsteknologiske udvikling ændrer telefonen karakter fra at være en kanal for kommunikation til at være et medie for flere funktioner, samtidig med at dens konkrete og sym-bolske betydning forstærkes. Dette kan i særlig grad aflæses i større børns og unges brug af telefonen, der dels er karakteriseret ved stor selvfølgelig-hed, dels ved at have en betydning, der rækker ud over funktioner: den er markør af ungdomskultur, den er garant for tryghed, og den muliggør fast-holdelse af sociale og personlige relationer. Telefonen befordrer etablering-en af et virtuelt rum, hvor intimitet og fortrolighed er mulig. Set i lyset af den informationsteknologiske udvikling, der har bragt e-mail, chat og andre for-mer for on- og offline kommunikation ind i de fleste unge danskeres tilvæ-relse, er det interessant, at telefonen har fastholdt og endog forstærket sin betydning.