Fra ideologisk invasion til kulturelle møder. Om dansk forskning i udenlandske, internationale og globale medieforhold - Hjarvard, Stig (MedieKultur: Journal of media and communication research, 2000)
Dansk medieforskning har interesseret sig for medieforhold uden for landets grænser længe før, globaliseringen blev et tema. Den måde, hvorpå interessen dyrkes i dansk medieforskning, og det perspektiv der lægges på disse forhold, er derimod ikke kontinuerlig. I sin artikel skitserer Stig Hjarvard, hvordan betoningen er skiftet fra en interesse for udenlandske (fortrinsvis anglo-amerikanske) forhold, via internati-onale (især europæiske) til globale problemstillinger. Dermed har per-spektivet på genstandsfeltet også ændret sig. Hvor man førhen især bedømte medieudvikling og påvirkning fra det danske samfunds ud-sigtspunkt - dvs. 'indefra' - undersøges disse aspekter idag i langt højere grad globalt-olympisk, altså 'oppefra'. Men der er også en gen-nemgående tråd i dansk medieforsknings historie nemlig den nøgterne eller 'usentimentale' holdning til en fælles national kultur. Det er denne holdning, som skal bære fremtidig forskning i globale medieforhold, som vil blive en udfordring for og et centralt tema i rnedieforskningen fremover. Udfordringen består nemlig i at fastholde både det globale perspektiv og den faglige specialisering.