Radiomontagen og dens radiofoniske rødder. Om hørebilledet, den litterære tekstmontage, featuren og den moderne radiomontage - Poulsen, Ib (MedieKultur: Journal of media and communication research, 2001)
Radiomontagen og dens genrevarianter, hørebilledet og featuren har tidligere har tidligere været genstand for interesse fra især den æste-tiske og tekstanalytisk orienterede radioforskning. I denne artikel sæt-tes genren ind i en bredere kontekst, sociokulturelt og medie- og insti-tutionshistorisk. Ledetrådene i den diakrone fremstilling er dels spørgs-målet om genrens historiske og genremæssige rødder, dels en kombi-neret tekstanalytisk og receptionsæstetisk tilgang, der søger at ind-kredse de positioneringer af lytteren, radiomontagen og dens varianter tilbyder. Artiklen er baseret på grundige arkivstudier i DR og på inter-views med nogle af de ’montører’, som har bidraget til udviklingen af montagen, der i kraft af sin radiofoniske spændvidde mest vedholdende og varieret har forsøgt at udforske menneskets livssituation i den moder-ne verden, samtidig med at lytteren er blevet tilbudt en lytteposition, der prioriterer refleksion og eftertanke.